RSS

Monday, August 16, 2010

kesesakan lalu lintas

ha...nk tgk x....mcm mne kteorg selalu lalui kt jalan raya ...dlm perjalanan dr hostel kteorg ke kolej...utk menuntut ilmu...tp lecturer kteorg ttp xfhm..dgn situasi student yg terperangkap dlm lalu lintas..di sebabkan bus yg besar xdpt di pandu dgn lancar.....

ak ad bukti k..
pastu dlm kesesakan lalu lintas tu plak...wktu tu jgk lah ad keta rosak la..n mcm2 la jd...biase la...pemandu Malaysia ni kn "BERHEMAH".....

NI BUKTINYE..HUHUHUHU.....



Saturday, July 24, 2010

camne korang bley kenal each other?

kenal each other??hmmm..pnjg cternye...tp kteorg knl since stndrd 3-4 cmtu la...tp knl btul2 wktu form2.... :) :)

ask us anything...di cni xdbnrkn gado2 oke...

Wednesday, July 21, 2010

video.... :)

huh...finally...we have done....
 kteorg berjaya siapkan iklan yg mxm.dy 2minutes...
he3....
ini video yg kami dpt sajikan....
pada kelas n MR.BART....



THNKS MR.BART...U R THE BEST....

dalam bus....

today...kteorg kne jalan kaki dr palm spring smpai pelangi damansara.....
huh....penat btul...selama beberapa bulan kteorg duk kt cni..inilah kali pertama kteorg kne jln kaki...
xbest btul...dh la ujan..pastu kne jln kaki lak...bru nk dkt pkul 8am..tp bus dh blah g pelangi...so terpaksa gak la jln kaki g sne...pasnie...nk siap awal..7.40am je dh ad kt bwh...hehehehe......nie ad gmbr kondo pelangi...mesti popular la pelangi damnsara nie...bersebelahan dgn mydin......... :) :) :)


Sunday, July 18, 2010

Food court yang selesa.





Lokasi: Food court The Gardens Mall.

Gambar di atas merupakan teori kemusnahan ABC atau dalam bahasa Melayu, 'Ais Batu Campur'.
Bukan nak cakap pasal ABC dalam gambar tu, tapi pasal tempat kami lepak makan ABC ni. Food court The Gardens Mall... Inilah satu-satunya food court yang paling kemas, selesa, bersih dan tenang yang pernah aku pergi....

Mat rempit jadi chef.



Lokasi: Kedai roti La Boheme, Mid Valley, KL.

Setiap kali sampai Mid, kedai inilah lokasi pertama kami. La Boheme. Bermacam-macam jenis roti dan kek yang ada di kedai ini. Harga pun murah. Sebagai seorang penggemar roti-rotian, aku boleh jamin roti-roti dan kek di kedai ni memang sedap. Tapi semalam aku terkejut dan terasa geli perut pun ada bila terpandang gambar di atas... Dari tanggapan karut marut aku, chef yang reka kek ni dulu seorang mat rempit... Sesiapa yang dah tengok cerita Remp-it, diorang akan faham apa yang aku cuba sampaikan... Hahaha... Dan kepada yang berminat nak mencuba Kek Macha ni, bolehlah ke kedai roti La Boheme di Mid Valley KL... Gambar kedua tu adalah salah satu doughnut sedap yang dah jadi santapan aku.

Bandar bercahaya.









Lokasi: i-city Shah Alam.

Tempat yang indah. Hutan yang bercahaya. Cengkerik, merak, bangau dan belalang gergasi pun ada. Panda jinak juga berkeliaran. Tapi sayang. Semua tu hanya patung. Seriously, this place is really wonderful. Macam lagu Coldplay. Life in technicolor... Ada juga disediakan skrin besar. Untuk kaki bola, dekat sini boleh tengok perlawanan langsung... Student UiTM Shah Alam sangat-sangatlah tahu kewujudan tempat ni...

Monday, July 5, 2010

Mike Tyson insaf.




RIYADH: Bekas juara tinju Mike Tyson yang memeluk Islam ketika berada di penjara sekitar 1990-an dilaporkan menziarahi kota suci Makkah dan Madinah untuk ibadat umrah.
Tyson yang pernah menjadi juara heavyweight dari 1986 hingga 1990 tiba di Madinah bersama Persatuan Dakwah Kanada bagi menunaikan ibadah itu.
Beliau dijangka menziarah Makkah selepas melawat bandar suci Madinah dan bercadang melawat beberapa bandar Saudi lain.

Selepas dipenjarakan, Tyson cuba untuk kembali bertanding dalam sukan tinju tetapi gagal merampas kembali gelaran juara dan akhirnya menamatkan karier sukan tinju pada 2005.

Ketika berada di Kazakhstan minggu lalu, bekas petinju yang pernah menggigit telinga lawannya dan dipenjara atas kesalahan merogol seorang pragawati mengakui dia amat takut kepada Allah. “Saya amat takutkan Allah. Saya sudah melakukan banyak kesalahan dalam hidup dan sering berfikir akan ke neraka kerana dosa saya. Saya berdoa memohon keampunan Allah setiap hari,” katanya dalam satu sidang akhbar.

Barang tak berbayar???



Lokasi tempat ni di FOOD COURT SOGO KL. Anis masuk ke dalam toilet dan aku tunggu di luar. Sedang aku menyandar di dinding berdekatan, tiba-tiba aku terpandang satu notice yang pelik. Memikirkan logiknya, aku jadi tak faham. Boleh siapa-siapa tolong explain dekat aku dengan jelas tak apa yang cuba disampaikan pihak pengurusan di dalam notice ni???

Friday, July 2, 2010

Jangan Kencing Bersepah!!!


Siapa pernah nampak signboard ni?? Aku rasa tak ramai yang pernah tengok signboard macam ni. Gambar ni aku tangkap semasa sedang menunggu bas untuk pulang ke kampung... Lokasinya di Hentian Puduraya(sekarang ia dipindahkan sementara waktu ke Bukit Jalil.), boarding platform sebelah bawah... Aku pun tak tahu apa motif sebenar signboard ni... Mungkin terlalu ramai manusia-manusia yang tak berduit untuk ke tandas awam melepaskan hajat kecil di situ sampai terpaksa letak signboard... Tapi adakah relevan tindakan meletakkan signboard seperti ini dikawasan awam yang penuh sesak seperti di sekitar kawasan Puduraya tersebut?? Sama-samalah kita fikirkan.......

Thursday, July 1, 2010

Ulangtahun Perkenalan Kami Yang ke-5.....

Assalamualaikum.....

Pejam celik, dah lima tahun kami mengenali antara satu sama lain.... Alhamdulillah.... Macam-macam dugaan dan kenangan pahit manis kami dah lalui bersama. Tapi semua tu mengajar kami menjadi lebih matang... Bersyukur kepada Allah S.W.T kerana memanjangkan jodoh kami... Semoga hubungan kami ni terus diberkati.... Tak lupa juga kaum keluarga yang banyak berkorban untuk kami... Jasa mereka tidak ternilai... Rakan-rakan yang budiman, sokongan anda amat dihargai dan diharapkan dapat terus menyokong kami....

RIBUAN TERIMA KASIH KEPADA SEMUA.....!!!!

Hadis riwayat Anas Bin Malik RA:

Nabi SAW bersabda: Tidak disebut beriman seorang hamba(disebut di dalam hadis Abdul Warits sebagai seorang lelaki.) sebelum aku lebih mencintainya daripada keluarganya, hartanya dan semua orang.
Hadis riwayat Al-Bukhari, Muslim, Nasa'i, Ibnu Majah, Ahmad, Ad Darami.

Hantu Main Webcam???

Gambar ni aku snap masa tengah webcam dengan Anis. Aku sendiri tak dapat nak pastikan apa benda sebenarnya objek di belakang tu... Bagi kita orang Islam, tak boleh terlalu 'taksub' sehingga 'memuja' dengan benda-benda macam ni. Takut jatuh hukum syirik dan khurut apabila terlalu 'mengagongkan' dan 'mengagumi' selain daripada kekuasaan Allah S.W.T... Tapi kita juga tak boleh menolak secara terang-terangan kerana kita 'wajib' mempercayai perkara-perkara ghaib. Jadi tak perlulah kita terlalu gentar dan gusar dengan makhluk ciptaan Allah ini... Mereka juga sama seperti kita cuma berada di alam yang berbeza. Walaubagaimanapun, kita manusia telah dicipta sebaik-baik kejadian dan lebih baik daripada makhluk lain termasuk yang berada di dalam gambar di atas...

Sunday, May 30, 2010

Permulaan semester yang tak tenteram

Assalamualaikum.....

Hei..... pejam celik, ak dh abis cuti sem.... blh thn la cuti kali ni... xla bsn sgt. mcm2 gak ak wt..
dr penang ke ipoh ke baling, kmudian ke sg.petani n tg.dawai... smpaikn dkt gurun n merbok pun ak lpak.. bkn ap... skali skala jln2 mkn angin n jmpa kwn2... dh blk uia ni korg fhm2 jalah. study,study n study...

Tp di celah-celah sronok, ad gak bnda yg wt kn ak pns ati disaat-saat cuti nk abis ni.
Problem begin kt parit buntar. ad lah mslh sket yg wtkn ati ak koyak. annoying gla... xpalah. ak sbr ja... dmi org yg ak syg n dmi msa dpn kmi... cm na pun ak still mncari kpercyaan n pluang yg spatutnya ak dpt... n kpd pihak yg berkenaan, kalu rsa ssh sgt nk bg pluang, berterus terang ja dgn ak... xperlu nk ckp putar belit... mnyakitkn ati ja... n tlg pk kn sma. prnh x org lain bg pluang dkt kita or ank2 kita?? so knp ssh sgt kita nk bg pluang dkt org laen?? bkn nk mtk pluang ap pun... just utk brubh, n sikit kprcyaan ja... kta bknnya bodoh sgt nk biar bnda jd skali lg... lgpun DIA dh ad dpn mta. ak sntiasa sdr... n lg 1, xpyh la lyn ak cm org asing sgt... stkt ni ak xprnh lg halau org dr rumah ak. tp xsgka ad org yg wt kt ak cm2... xpalah. ak maafkn...

Ok. ckup lah adegan drmatis dkt parit buntar. ak kmudiannya naik bus pulang ke KL.... sptutnya naik berdua... tp di sbbkn mslh td, 2 seat utk ak sorg ja... xpalah. ak xksh sgt psl ni...
duit blh cri... tp sakit ati ak ni cm na ha?? allah ja yg tau... ak smpai uia dh mlm dh... msuk ja dpn pgr, pak guard plak bnyk soal.... yg ak plik, kalu org blk lmbt kna saman, ni ak yg blk awl sehari pun kna soal gila2... biarlah. bg ak dy just mnjlnkn tugas dy... tp yg ak xpuas atinya, cra dy tnya 2 kerek gila... mulut ja bnyi tp mta xpndg ak lgsg!! ak pun ap lg.... mula la ak nk wt kerek blk... abis ja dy tnya, ak blah trus... smpai ja dkt mahallah, office plak ttup... tp bnda ni mmg ak dh predict awl2 lg... pintu bilik berkunci n kunci blh collect time offiice hour ja... so trpksa la ak gna kmahirn membuka pintu ak...(poyo gla) ak cri crd n x smpai sminit pintu pun trbka... msuk blik, on9 n tdo...

Ingtkn pg ni blh la tenteramkn sket jiwa ni. ak bngn, bsuh mka n trus g mhallah offce nk cllct knci blik... nsib ak mmg xbaik. princple ad plak kt c2... dy tgur mcm2 psl ak. sumanya xkna. ak dh pns ati dh. dy tgur ak sbb ak nmpk srabut sgt. mmg ar srabut, dh ak bru bngn tdo... xkn nk p cllct knci blik pun nk kna pkai dress code?? bebal btol ak dgn mamat 2... tp xkn ak nk diam ja... ak mnjwb la dgn nada yg cnfdnt n mka yg xpuas ati... n at last, ak slmt jgk... ingtkn nk kna smn dh td... kalu kna mmg lg ak naek angin la... dh la duit tgh xde. elaun pun ntah bila nk msuk...

Huh. pnjg berjela-jela ak taip... bkn ap, nk luahkn bg release sket mslh2 dlm otk ni yg wtkn ak bercelaru.. tp,,, ntah la. rsa cm xbersmgt ja sem ni. suma yg dkt dgn ak mcm xfhm lgsg ngn prasaan ak... allah ja yg maha memahami... ya Allah ya Tuhan ku, kuatkn lah diriku ini utk mnempuhi hidup di masa2 mendatang... amin...

p/s: sygku, bla kah kmu nk pulang ke KL semula?? kakanda mu ini tdo x bercadar n mndi x bertuala tau x??

Author: 'M' not in RADICAL

Thursday, May 27, 2010

formspring.me

ask us anything...di cni xdbnrkn gado2 oke... http://formspring.me/dienysabrina

Saturday, May 22, 2010

formspring.me

ask us anything...di cni xdbnrkn gado2 oke... http://formspring.me/dienysabrina

formspring.me

ask us anything...di cni xdbnrkn gado2 oke... http://formspring.me/dienysabrina

formspring.me

ask us anything...di cni xdbnrkn gado2 oke..sekiranya ad soalan yg agak kureng tuh..akn di pdm serta merta..... http://formspring.me/dienysabrina

Friday, May 21, 2010

Kucing Pelik



Nama: Baby binti Bocik
Tarikh lahir: 2 bulan lepas.
Tempat lahir: Bawah katil.
Hobi: Makan tisu.
Cita2: Kucing sarkas.

Al-Kisah.....

Aku suka kucing ni. x tau knp...
Mayb sbb dy plik kot...
Nmpk ja kcik tp dgn mk2 dy skali kna buli...
Ni lah kucing paling hyper aktive yg ak prnh jmpa...
Lg satu ak tgk kucing ni dy pnya act ad sket cm mnusia la.
Tido cm mnusia, ska mndi, buang air dlm tnds n kucing ni jgk pembersih...



formspring.me

Ask me anything http://formspring.me/dienysabrina

Wednesday, May 19, 2010

Pandangan Masyarakat Terhadap Kumpulan Tabligh.

Antara pandangan masyarakat terhadap golongan tabligh:

- "Alim lah sangat. Kawin dgn bdk bwh umur, pastu bwk lari bdk 2 tgglkn kt tmpt laen sorg2 bila kna buru ngn polis".

- "Pergi berdakwah berpuluh2 hari, tinggal ank bini dkt rumah".

Respon:

- "Alim lah sangat. Kawin dgn bdk bwh umur, pastu bwk lari bdk 2 tgglkn kt tmpt laen sorg2 bila kna buru ngn polis".

Bg pandangan di atas, ianya boleh dikaitkn dgn pepatah "kerana nila setiik, rosak susu sebelanga". X sepatutnya semua golongan tabligh dipersalahkn.. Mcm kita mkn buah durian, dlm sebijik buah durian yg sedap 2, x semua ulasnya elok... Kdg2 ad jgk yg bsuk jadi santapan ulat... Dan kepada yg beranggapan seperti ni, lihat2lah disekeliling anda.. Adakah semua org disekeliling anda semuanya baik2 belaka?? Jgn nilai dr segi thp didikan agama... Tp kalu rsa perlu, silakn menilai n sdrlah bhwa hkikatnya mmg dri kita sndri yg kurang didikan agma... Btolkan dhulu diri sndri sblum nk mlepak n bergosip di kdai kopi mencari kburukn org lain tnpa mnyedari diri sndri yg kkurangn didikn agma...


- "Pergi berdakwah berpuluh2 hari, tinggal ank bini dkt rumah".

Pandangan mcm ni xsepatutnya ad... Kpd yg mngeluarkn pndgn spt ni, tdk kah korg berfikir?? Ank bini pendakwah x berkata ap tp korg yg sibuk lbih nk jga tpi kain org... Ank bininya sndri dpt mmhmi bhwa dia(tabligh) kluar utk berdakwah mmpertahankn dan mengembangkn agma... Spt yg Rasulullah S.A.W tlh lakukn, bginda tlh berkorban utk mempertahankn dan menyebarkn agma Islam.. Kpd yg mengeluarkn pndgn spt ini, tnyalah pd diri anda sndri.. APAKAH dan ADAKAH pengorbanan yg tlh anda lakukn utk agama Islam ini??

p/s: knyataan dan pandangan di atas kebanyakannya tlh dikeluarkan oleh segelintir bgsa melayu yg beragama Islam sndri.. tp adakah mereka berfikir apkah yg tlh mreka lakukn utk agama Islam??
atau hnya thu mencari kburukn org lain?? mna lbih baik?? berdakwah atau bersgka bruk dan mnempah neraka?? renung2kn lah....

Tuesday, May 18, 2010

mkn sambil menghirup angin yg terlalu kuat...

hai sume...dh lme xupdate blog...asyik laki ak je yg update...
ah....bestnye...arini kelas abes awl gle....pkul 12 abes dh...
tp mmg ngntuk r dlm kelas td.....
pastuh penat gak..
sbb bwk lptop g kelas...nk wt assgmnt la ktakan.....
 n beban.....

pastu....
ble msuk je ke dlm PALM SPRING.....g order mkn....
n mkn smbil menikmati angin yg kuat gle...tdung smpi nk mlyg dh...
hahahahahaha....perut knyg lebih sbb smbil sumbat mknan angin tumpang skali....
n skunk perut pown dh knyg...
msa utk menikmati alam tidur......n mimpi.....
tidur dgn tenang..
lps tu study....
oke...daaaa.....

_ANIS SABRINA_ 

Wednesday, May 5, 2010

Ayam masak kicap

Assalamualaikum.......

Fuh...serabut...
Lusa n tulat ak ad exm final...
Rsa cm dh ready tp cm x ready pun ad(ap kjadah ak tulis ni??).
So ksimpulannya ak wt bodoh sdh....
Study rileks2... no need to push myself too hard...
me cool.... yeah!!....
OK2. Abis.

Actually skrg ni tgh revision period...
Revise lah sgt...
Tp td time lunch Anis dtg ke UIA PJ ni...
Dy bwk kn ak aym masak kicap n beg baju yg amat2 bsr....
Tau ap mkna suma ni??
First, yg aym msk kicap 2 mknanya jimat duit ak arini sbb dpt mkn free...
Hahaha... Xdelah...
Sbnrnya mmg ak dh lma nk rsa mskn syg ak ni...
N akhirnya dpt gak ak rsa...
Beg 2 plak ak pnjm je dr dy sbb ak kna clear brg2 dlm blk...
Nk kna tkr blik plak dh sem dpn....

Lps ni kmi akn lbih kerap 'berdating'(jgn jeles.hahaha...)...
Tmbh2 plak kls anis xdela jauh sgt dr kmpus ak ni...
Arini isnin aritu kmi siap date dkt KFC jln U...
Hehehe...

Ap2 pun, sem 3 dh nk abis.... adios!!!
Minggu dpn ak blk PB...
Ap ak nk wt cuti sem sbln ni ha???
Got any idea???

Author: MR.'M'

Thursday, April 22, 2010

NEW HAIR!!

owh..arini ak memberanikan diri utk potong rmbut...huk3...sdeyhnye...tp xpelah...bknnye xtumbuh balik...huhuhu...
ak potong layer..ak tny aunty tuh kalu rmbut ak wt rebonding kne brape ae....
dy jwb.."ayo...kalu rambut u ini mcm kna rm200 lbih oo....ini bnyk tebal panjang lg....kna mau buat lma2 bru bleyh jd..."
huh..nasib baek xp wt rebonding lg..saja gatai2 nk p wt rebonding..wlupun rmbut dh straight...hmm...pastu ble dh potong aunty tu ckp ayo...bnyk btul oo rmbut u...
biase la..nk wt cmne..dh mmg baka rmbut lebat n lurus..
pastu ak g wt x-ray kt klinik rafi..n then xwt chck up lg..sbb dy dgr mcm ak xnk wt chck up..so esk jela wt chck up..
huh...tkutnye...nk msuk cllge dh....

okela...takat nie jela...xlrt dh..
k,aslm..

0333
22042010

Tuesday, April 20, 2010

Introducing My Self!!!

- As all of u already know,this blog is not going to be a personal blog anymore because me(Muhammad Dieny Akmal bin Rushdi) will also take charge to manage dis damn blog!!!

- I'll try my best to entertain all of you.

- Dats all in english version.

- Tp bnyk lg ak nk leterkn dlm bhsa melayu.hahaha...

- K, ak dieny/m/mad/dik mad/cekmad n bnyk lg...maybe anis rjin kot utk list kn suma nma smaran ak.hahaha...





- Kt ats ni la ak. bkn nk promote tp nk mmperkenalkn ja k??

- N kalu nk invistigate lbih lnjut psl ak, pndai2lah korg. hehehe...

- 2ja. Assalamualaikum....


Friday, April 16, 2010

kucing sakit...

arini sedeyh gila coz kucing ak yg comey tu sakit..so dh pergi klinik haiwan kerajaan tp dyorg kta sihat je..pastu pergi la privte sbb makin ari makin truk keadaan dy..so bwk g klinik haiwan kt taiping....huh..kne mrhla dgn doctor..knp xbwk kucing tu awal2..mne nk thu an comey kne sakit truk..sbb pmbtu kt klinik haiwn parit buntar tu kta comey sihat je..ble chck kt tpg comey kne btu karang..urinary bladder dy dh tersumbat dgn btu karang..then,doctor sarankan wt OPERATION dy pny *bird* tu utk bg air kencing yg dh terkumpul bnyk sgt dlm bladder tu utk dikuarkn air kencing dy...so,operation tu berlangsung..cewahh...2jam..ak tgkla dyorg operate bird dy..yg ambil masa lma tu nk bw msuk tiub kt dlm *bird* dy tu..huh..risaw ak tgk comey..dh mcm truk sgt...ak pown duk usap n pjuk2 dy je wktu dyorg duk proses sume2 tu..ak ade la sempat tgkp gmbr gak...air kencing dy dh cmpur dgn drh..sbb dinding bladder tu dh luka..kalu biar lme lg mmg buah pingga comey akn jnkiti kuman n rosak...kre nsb baek la dh oke sket..
comey pown dh beransur pulih sket lps dy wt operation tu..sedeyh +happy btull....then lps operate tu dyorg masuk kn air kt kaki comey..sian dy sume kaki tgn dy kne cucuk sbb cr urat ssh...halus sgt doctor kta...
kirenye kne tggu 10 ari kne bwk balik p doc utk bkk jahitan dy..then tgk air kencing dy dh putih ke @ still merah lg...tp wktu tu ak dh g MAHSA smbung bljr..so mama n abah ak la kne wt sume tu...hrp2 dy sihat alhamdullilah.....
picit bg kuar air kencing






air kencing berdarah
akhirnye dpt gak urat
kne rehat..




1204
16042010

Thursday, March 25, 2010

my birthday...




arini 24 mac 2010..
umur ak dh mencecah 19 tahun...
nk kata happy xde la happy sgt..
mcm ari2 biase gak..cume yg lainnye dieny rjin pjuk ak je arini..myb sbb bday ak..
n mama ak blikn kek utk ak..
mmuaahhh..syg mama sgt2..
ak ke taiping arini sbb nk g intervw mahsa university college..n ak lulus...

YES!!!
25th of april nie ak kne dftr diri kt sne..then orientasi seminggu..
n dny slalu pesan.. zaman seronok dh abes k syg..
hmmm...k syg..umi jnji akn bljr btul2..n xnk kecewakn sume org dh..
tp dgr2 satu umah 10 org..tu..dia......nalarekek ... pnyla rmai..hrp2 selesa la..
n xnk ade roomate yg mls2..kang kne sound gak dgn ak..
huh...
thank you so much..pada sesiapa yg telah wish bday kt ak..thnks fren..ak hargai...
xkirala dlm fb ke,myspace ke,msg ke,hp ke,kol ke..
n syg ak lah org yg pertama wish..gagagaga....
n pegi teman mama ak bli kek n tgk anak agkt mama ak...



240310
2121
Powered by Blogger.
There was an error in this gadget